Groen-sp.a reageert geschokt op de berichtgeving in diverse kranten over mistoestanden in het Sakura-woonzorgcentrum van Lokeren. De reactie van de verantwoordelijke bestuurders is hallucinant: langs de ene kant wil de OCMW-ondervoorzitter “verantwoordelijkheid nemen”, terwijl de voorzitter wegkijkt en het rapport dat de wantoestanden aan de oppervlakte bracht verdacht maakt.

“Hoog tijd dat de Vlaamse zorginspectie de Lokerse rusthuizen doorlicht. Enkel op die manier krijgen we zicht op wat de toestand is en kan de gemeenteraad beslissen over de gepaste maatregelen”, reageert Vlaams parlementslid Björn Rzoska. “Ik heb alvast een vraag over de hele situatie ingediend bij bevoegd minister Jo Vandeurzen.”

“Voor Groen-sp.a zijn sterke openbare diensten een absolute must. De besparingen in de openbare sector de voorbije jaren, ook in Lokeren, leidt tot dergelijke wantoestanden”, aldus OCMW-raadslid Ron Van Kersschaver (Groen-sp.a). “De verpleegkundigen en het verzorgend personeel moeten het steeds met minder (middelen) stellen, dit terwijl de zorgprofielen van de bewoners door de jaren heen zwaarder worden. Het logische gevolg hiervan is dat de basiszorg voor vele van de bewoners niet voldoende gegarandeerd kan worden. Groen-spa wil dit koste wat kost een halt toeroepen. Het wordt tijd dat een nieuw stadsbestuur de nodige investeringen en herstructureringen doorvoert om de zorg van onze ouderen te verbeteren”, besluit Van Kersschaver.

“Het is natuurlijk zo dat ook Ter Durmen zich moet houden aan de Vlaamse norm inzake personeelsbezetting. Die ligt té laag. Dat de Vlaamse regering van N-VA, Cd&V en open Vld op voorstel van Groen en sp.a die norm niet omhoog heeft gebracht, is vooral jammer voor de bewoners van de woonzorgcentra in heel Vlaanderen,” vindt Rzoska.

Björn Rzoska, Groen, lijsttrekker
Ron Van Kersschaver, sp.a, Plaats 4