Mie Moerenhout

Plaats 5

13/11/1951
Hovenierstraat 61
mie.moerenhout@skynet.be

Op m’n veertigste ben ik weer gaan studeren. Ik koos voor de richting gerontologie aan de VUB, de enige universiteit die deze opleiding aanbiedt. Gerontologie is de studie van het ouder worden. Gerontologen zijn geen ouderenartsen, maar houden zich bezig met de ouder wordende mensen en alle maatschappelijke aspecten die daar komen bij kijken. Daarbij nemen ze uiteraard ook alle relevant beleid onder de loep.

Nadien ben ik terecht gekomen in het vormingswerk met ouderen en professionelen in de ouderensector. De laatste vijftien jaar was ik directeur van de Vlaamse Ouderenraad. Dit is de adviesraad van en voor alle zestigplussers in Vlaanderen voor alle levensaspecten van de ouderen. Ouder worden is immers meer dan zorg nodig hebben, veel meer.

Sinds eind 2016, ik was 65 geworden, heb ik gedaan met m’n officiële loopbaan. Toch probeer ik ‘als gepensioneerde’ verder voor de ouderen iets te betekenen. Daarom ben ik in Lokeren geëngageerd in de Lokerse seniorenraad om via advisering het Lokers bestuur te stuwen naar een uitgebreider en gepast ouderenbeleid. Terecht want Lokeren telt 7 276 (17.7% van de totale Lokerse bevolking – Gemeentemonitor 2017) 65-plussers en dit aantal neemt jaar na jaar toe. Al deze ouderen moeten kunnen meepraten en mee vorm geven aan het Lokerse ouderenbeleid want alleen ouderen hebben de ervaring van het ouder worden. Toen Björn Rzoska me vroeg om een plaatske in te nemen op de kieslijst 2018 van Groen-Sp.a specfiek voor het ouderenbeleid, heb ik “ja” gezegd als onafhankelijke om hopelijk meer te kunnen bereiken voor alle ouderen in Lokeren.

Wat zijn voor mij momenteel de belangrijkste punten in een goed ouderenbeleid, zelfs stokpaardjes?

  1. De stad Lokeren heeft volgens de huidige Vlaamse wetgeving recht op 3 lokale dienstencentra. Lokale dienstencentra zijn ontstaan in 1973. Zele, Dendermonde, Sint-Niklaas, Lochristi, Temse werken reeds langer met een of meerdere lokale dienstencentra. Hoog tijd dat Lokeren er ook aan begint!!! Lokale dienstencentra zijn bedoeld om de thuiswonende ouderen te ondersteunen. Ze ontmoeten daar elkaar in een sociaal restaurant, door samen activiteiten te doen (veelal geleid door vrijwilligers), door samen aan een gesprek of vorming deel te nemen, enz. In een lokaal dienstencentrum kunnen de ouderen de hele week terecht, ook met allerlei vragen en zorgnoden.
  2. De meeste ouderen wensen in hun huis of appartement te blijven wonen. De stad kan dit beter mogelijk maken door in te zetten op de aanpassing van de woning, door de toegankelijkheid van de omgeving en door alle dienstverlening in de buurt te lokaliseren. De regie over het eigen leven houden maakt ouderen gelukkiger. Waarom zouden we daar geen zetje aan geven?
  3. Ook de ouderen moeten op hun bestemming geraken. Stadsbussen tot in alle uithoeken zijn voor de meer dan 7000 ouderen geen overbodige luxe.

Altijd bereid om in gesprek te gaan!